Operným koncertom Otokara Kleina ocenia humanitárnu pomoc na Balkáne

27.06.2014 Nové Zámky

Nové Zámky 27. júna (TASR) - Na operný galakoncert "Otokar Klein a jeho priatelia", ktorého 10. ročník je venovaný symbolickému oceneniu organizáciám humanitárnych zbierok, ktorým nebol ľahostajný osud ľudí v Srbsku, Bosne a Hercegovine po prírodnej katastrofe, pozývajú ARS Centrum Bratislava a Jobintegra, n.o.

Koncert sa koná v sobotu 28. júna 2014 v amfiteátri v Nových Zámkoch. Záštitu nad ním prebral podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Operný spevák Otokar Klein tento koncert organizuje každý rok. "Zachytil som informáciu o organizovaní humanitárnej pomoci pre Srbsko. Zavolal som autorke nápadu a ponúkol som jej možnosti pomoci. Podarilo sa mi kontaktovať priateľov z minerálnych vôd Mitická a Novofruct, ktorí promptne zareagovali a projekt podporili svojimi produktmi. Koncert je pridanou hodnotou, kde sa môžem osobne podieľať na získaní prostriedkov na podporu," vysvetlil Klein.

Za koncertom je neziskovka zamestnávajúca zdravotne postihnutých

Pozvanie na koncert prijali poprední operní sólisti zo Slovenska, Maďarska i Ruska.
Na koncert sú pozvaní aj veľvyslanci Srbska a Bosny, ako aj zástupcovia organizácií, ktorí zastrešovali a koordinovali humanitárne zbierky. Celú túto aktivitu zastrešuje nezisková organizácia Jobinetgra, ktorá zamestnáva zdravotne postihnutých. Začiatkom roka získala štatút chránenej dielne.

Podľa riaditeľa neziskovky Mariána Barana "úspešnosť priebehu tejto akcie svedčí o schopnosti a profesionálnych zručnostiach ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sa na základe svojho osudu dobrovoľne vložili do získania pomoci pre srbský a bosniansky národ."

Výťažok z dobrovoľného vstupného sa prerozdelí rovnakým dielom medzi organizácie Nadácia Pontis, Adra Slovensko, Slovenská katolícka charita a Človek v ohrození, ktoré realizujú humanitárnu intervenciu s partnerskými organizáciami v Srbsku a Bosne.

Osloviť slovenské podniky nebolo jednoduché

Autorka nápadu sa snažila získať aj konkrétnu humanitárnu pomoc od slovenských podnikov. Po veľkých peripetiách a všeobecnom nezáujme slovenských podnikov sa obrátila aj na spoločnosť Penam, ktorá poskytla múku a cestoviny dodala veľkokrtíšska spoločnosť Adano, ktorá okrem iného zamestnáva aj zdravotne postihnutých.

S iným rozmerom humanitárnej pomoci pri oslovovaní slovenských podnikov sa autorka projektu stretla pri producentovi hygienických papierov v strednej a juhovýchodnej Európy SHP Group. Ten, keď sa dozvedel, že jeho dcérsku srbskú spoločnosť zasiahli silné povodne, poskytol svojim zamestnancom, ktorých domovy postihli povodne, pomoc vo výške viac ako 50.000 eur. Okrem toho sa naďalej spoločnosť zapája i do humanitárnej pomoci formou poskytnutia základných hygienických potrieb pre všetkých postihnutých v danom regióne.
 

Vyberte región